MEDIAN SIVU
Kaikki multimediamateriaali median vapaasti käytettävänä.
3700 miljardin ansaintamahdoliisuus:
KOLMAS ELÄMÄ AVAA SILMÄT UUTEEN VANHUUTEEN JA TOTEUTUNEESEEN IHMISKUNNAN SUURIMPAAN UNELMAAAN

Tunnemme huonosti yhteiskunnassa tapahtuneen suuren muutoksen, joka johtuu siitä, että elämme vuosikymmeniä pidempään kuin vanhempamme.

Käsityksemme vanhenemisesta on vanhentunut.

Näyttökuva 2021-2-18 kello 14.09.30.png
KOLMAS ELÄMÄ Kirjailija-tv-toimittajan haastattelu

KOLMAS ELÄMÄ Kirjailija-tv-toimittajan haastattelu

Toista video
VIDEO 
KIRJAILIJAN HAASTATELU 16 MIN. vapaaseen käyttöön

KOLMAS  ELÄMÄ  KIRJAN  ESITTELY

Kolmas elämä kertoo uudesta pidentyneestä ja paremmasta vanhuudesta; eläkeläisistä pitkän elinajan oloissa koronakuoleman uhan alla. 

Veli-Antti Savolainen, 72, on kirjoittanut ei vain aktiivisen eläkeläisyyden käsikirjoitusta vaan myös mittavan raporttikirjan vanhuudesta, jonka luonne kääntyi ja taantui  päälaelleen kulkutaudin tultua.

 

Kirja: Kolmas Elämä -riskiryhmän elämänkerta
Kirjailija: Veli-Antti Savolainen
Kustantaja: Readme Oy

Kolmas elämä kirja osoittaa, että käsityksemme vanhuudesta on vanhanaikainen.

 

Tietokirjailija ja pitkän uran mediassa tehnyt Veli-Antti Savolainen, 72,  on kirjoittanut uuden kirjan Kolmas Elämä. Sen kustantaja on Read.me, joka on Bonnierin tytäryhtiö. Kirja tarjoaa toisenlaisen käsityksen elämän loppuvuosista.Ei ole kyse vain yksinäisyydestä, köyhyydestä ja haurastumisesta.


– Kolmas elämä on minun sukupolvelleni, suurille ikäluokille syntynyt uusi elämä      joka ei vastaa vanhaa vanhenemisen kuvaa,  Veli-Antti Savolainen sanoo.

Hänen mukaansa käsitys vanhuudesta on syytä päivittää, koska parissa sukupolvessa on tullut lisää ikää 25-30 vuotta. 

– Olemme terveempiä vanhana ja kaksi kolmesta suomalaisesta eläkeläisestä

 muodostaa vauraudeltaan suurimman kuluttajaryhmän. Eläkeikäisistä joka kymmenes, 130 000 tekee töitä ja 20 000 jatkaa yrittäjinä.
Eläkeläisiä oli 1,6 milj. 2019.

 

Savolaisen mukaan Kolmas elämä purkaa ennakkoluuloja itseltämme ja toivottavasti myös nuoremmilta.

– Vanhenemisen pitäisi siis yhdistää meitä, koska se koskee ihan jokaista, ihan joka päivä. Enää se ei saa eristää eikä pelottaa.

 

– Olemme saaneet mukavan valinnan vapauden ja pidentyneen omatoimisuuden mahdollisuuden, joka koskee yhä suurempaa osaa vanhempaa väestöä. Pohdin, olemmeko me eläkeläiset nuoria vanhoja vai vanhoja nuoria. 

– Osaammeko kantaa kunnialla omaa ikäämme, Veli-Antti Savolainen tiivistää.

 

Kirja kertoo suuresta muutoksesta.

- On hyväksyttävä, että uusi vanhuuskäsite vaikuttaa koko yhteiskuntaan perusteellisesti, se on syytä oppia elämään ja taito vanheta on ymmärrettävä uudella tavalla.

 

- Kirja kertoo jokaiselle eläkeläiselle, miten eläkeikä muuttaa tänä päivänä noin 1,6 miljoonan suomalaisen elämää. Eläkeikää lähestyville kirja on kurkistus maailmaan, jota he eivät täysin tunne, ehkä vähän pelkäävätkin. 

- Aikanäkökulma vaihtuu sen mukaan mitä eläkkeellä on odotettavissa siihen mitä elämästä on jäljellä.

– Ilmaisu ”tietokirjaproosa” on hyvä määrite kuvaamaan mitä kirjasta saa. Tietoa, itse elettyä, vertaistarinaa ja koko ”riskiryhmän” elämänkerran

 

Kirja tarkastelee elämän finaalin iloja ja vakavuutta

Kirja on myös suurten ikäluokkien kronikka ja kertoo myös miltä tuntuu, kun keho ei tottele kuin ennen. 

Tarkastelen elämän finaalin iloja ja vakavuutta. Haudassa taskut ovat tyhjät, myös tuon puoleisessa. Kuolema on aina olemassa, mutta läsnä vasta vanhana. 

 

– Koska ikää ei voi valita, olen itse aina päättänyt elää menossa olevaa ikää.
– Puhun ylpeänä itsestäni ja ikätovereistani ”vanhoina”. On hienoa olla vanha mies. 

 

Maailman suurin megatrendi ja korona

Savolainen puhuu mielellään myös ikääntymisen globaalista megatrendistä, hopeataloudesta, joka on vahvasti esillä kirjassa. Euroopan Unioni piti aiheesta merkittävän Silver Economy -huippukokouksen 2019 kesällä Helsingissä.
Sen viestin mukaan toisen maailmansodan jälkeiset suuret sukupolvet ovat valkoisten maailmassa tulleet eläkeikään rikkaampina, naisistuneena ja terveempinä kuin yksikään sukupolvi historiassa. - Heidän ympärilleen on muodostunut 3700 miljardin bisnes, sanoo EU.

 

Mitä sukupolvi sai aikaan?

– Kehitysmaa Suomi rakensi koulut, asunnot, tehtaat, kadut, kauppaliikkeet, tiet, tietoyhteiskunnan, hyvinvointivaltion naisten aseman ja kansalaisoikeudet lähes tyhjästä.
– Nyt olemme muiden mielestä maailman onnellisin kansakunta. Elämämme aikana on tapahtunut henkeäsalpaava muutos maailmanhistoriassa.

 

Sitten kaikki muuttui.

- Vanhana toivoo jo rauhaa, mutta nurkan takana onkin odottamattomia tapahtumia ja ongelmia. Juuri tällainen on maailmaa parhaillaan ravisteleva, korona-pandemia, joka muuttaa koko elämäntilanteen yhdeksi riskirymäläisyydeksi. 

– Se on  meille ikäpolvikokemus, jota emme totta vie toivoneet. Se tuli kuin salama ja nyt kulkutaudin varjo peittää koko loppuelämäämme.

–Tämä on väärin. Sitä ei pidä hyväksyä. 

– Pitää keksiä sukupolviratkaisu. Tarvitsemme uuden tilannearvion koko maailmankuvassamme. 

Näyttökuva 2021-9-3 kello 14.18.33.png
Veli-Antti 02.jpg
pressiKUVAT
Veli-Antti Savolainen
Riskiryhmäksi hyvien päivien jälkeen, Veli-Antti Savolainen esittelee kolmatta elämää.
Veli-Antti 02
KANSI
2020 eläkeikäisten työllisyys suomessa
TV ISÄNTÄ JA KIRJALIJA VAS
KANSI
Veli-Antti Savolainen
VAS: 1.VUOSI
Hopeatalous on Jättijuttu
SYYT TYÖNTEKOON
kysysmys
VELI-ANTTI SAVOLAINEN; HENKILÖESITTELY - KLIK
Riskiryhmäksi hyvien päivien jälkeen, Veli-Antti Savolainen esittelee kolmatta elämää..png
´04 covwer photo.png

Kolmas elämä:

neljäs ohjelmakausi alkaa 23. huhtikuuta monikanavassa

 

ELÄMME PIDEMPÄÄN

- mutta kauhuksemme kriisien keskellä

 

Mihin ihmeeseen saamme vielä varautua vanhoilla päivillämme.

Eikö korona ja eristys vanhojen ja kuolonaalto riitä, pitääkö sukupolven kokea vielä sota, luonnon fataalit myrskyt ja kansainvaellukset?

Onko maailman onnellisimmalla kansalla edessään onneton aika?

Kiinnostavat vieraat, nuorisomusiikin isä Lasse Leimola, 85. ensimmäinen MTV:n uutisankkuri Pirkko Arstila, psykologi Pekka Sauri, 67, metsäntietäjä Petri Pajunen ja eläkeläiselämän vaikuttajat; eläkeikäiset yrittäjät, ja töitä tekevät eläkeläiset kertovat omasta muuttuneesta vanhuudestaan Alfatelevisiossa, Eläkeliiton julkaisuissa, Facebokissa Youtubessa ja nettilehdissä. 

Toimittajina Markku Veijalainen, Katja Noponen ja Veli-Antti Savolainen. Tämä on Kolmasselämä ohjelman neljäs tuotantokausi, 5 osaa. 

 

Ohjelman rinnalla ilmestyy myös Kolmas  elämä eläkeläisopas kirja, 319 sivua.

 

VAKAVIA  ASIOITA VALOISIA VIERAITA

Korona, Ukrainan sota, inflaatio, nousevat korot, velan määrä, ilmaston muutos…

Kuinka voimme varautua kaikkeen maailman muutokseen? 

 

Unelma pitkästä iästä on toteutunut paremman ravinnon, lääkkeiden ja elinolosuhteiden vuoksi. Sen rinnalle on kuitenkin syntynyt suuria haasteita joihin emme ole olleet  riittävän varautuneita. 

Huominen ei näytä hyvältä. 

Atomisota on taas vaihtoehto. Inflaatio laukkaa eli tavara kallistuu, energiakriisi on päällä, maailma ei ole hoitanut velkojaan, korot nousevat, pysähdystila; stagnaatio on tulollaan eli työttömyys, lama ja pysähdys alkoi jo. Luonto tekee hidasta mutta kiihtyvää kuolemaa. Kansainvaellukset ovat alkaneet myös Euroopassa. 

Hullut ja diktaattorit saavat taas sotia.

 

Siinä puheenaiheita ja kertomassa vanhat tähtivieraat.

 

Miten eläkeikä ja tämä raju maailmantilanne muuttaa tänä päivänä noin 1,6 miljoonan suomalaisen eläkeikää, jota he eivät täysin tunne, ehkä vähän pelkäävätkin?

 

Eläkevuosia eletään pari vuosikymmentä aiempaa pidempään.

Taito vanheta on ymmärrettävä uudella tavalla rauhan sukupolven, nykyeläkeläisten piirissä. Loppuelämäämme leimaa muutos ja uhkakuvat.

 

ELÄKETYÖ UUSISSA OLOISSA

 

Eläkeliiton Eläkkeeltä töihin -hankkeen 2020 lopulla tekemän kyselyn mukaan merkittävä osa eläkeläisistä on valmiita tekemään töitä eläkkeen ohella, Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti tekevänsä työtä eläkkeellä ollessaan - harkita osa-aikaista palkkatyötä eläkkeellä ollessaan.

 

Työ  ilmenee monin tavoin. Se on paljolti vapaaehtoista; yli puolet (58 %) omaishoidon  sopimuksen  tehneistä  omaishoitajista  oli yli  65-vuotiaita  vuonna  2017. Isovanhempien  panoksen lastenlastensa  hoitamisen rahalliseksi arvoksi on laskettu 540 miljoonaa euroa vuosittain.

UKRAINAN ASIA

Miljoonat ukraInalaiset pakenevat saman vihollisen lasten lasten toteuttaessa 2020-luvun Isä Aurinkoisen verilöylyä jota tarvitaan taas Venäjän puskurietupiirin varmistamiseksi.

Olemme saamassa nytkin evakkoja, siirtoväkeä suuria määriä. Näyttää siltä, että neljän miljoonan evakon raja joka on ylittynyt on vasta alkusoittoa. aikamme kansan vaelluksessa. 

Suomen laskennallinen osuus EU:n työjaossa olisi sijoittaa pari prosenttia heistä uusiin oloihin Suomeen ajaksi, jonka mittaa emme vielä tiedä seitsemän tuhannen maassa jo entuudestaan olevan ukrainalaisen lisäksi. Tämä tarkoittaa. 40 000-60 000 ihmistä hädässä.

Heistä suurin osa on naisia ja lapsia sekä vanhaa väkeä koska miehet ovat vielä rintamalla - ihan kuin karjalaisten tullessa 1940 ja toisen kerran vielä 1944. 

Ukrainan asia on meidänkin asiamme, meidän on otettava heidät vastaan paljon paljon paremmin kuin mihin kykenemme kuusi vuotta sitten kaukaisempien vieraiden kanssa. Heitä ei saa jättää oman onnensa nojaan vaan ottaa heti mukaan omaan elämäämme ja omiin porukoihimme lastentarhoista, kouluihin, naisten piireihin, työntekoon niin pelloille kuin osaajina digiaikaan siksi aikaa kun on tarvis.

 

Eläkeläisten yhteinen

AJATUSTEN MYRSKY

 

Ajatusten myrsky on Eläkeliiton Eläkkeeltä töihin hankkeen aloittama prosessi ja aivoriihi joka pyrkii herättämään eläkeläisiä itseään sekä koko yhteiskuntaa ja hakemaan keinoja heidän elämänsä parantamiseen osallistamisen kautta.

 

Tätä kannattaa miettiä jo huoltovarmuussyistäkin koska kriisejä tulee enemmänkin.

 

 

MITÄ?

Ajatusten myrsky on alustettua yhteistuumailua; aivoriihi, jonka tarkoitus on edesauttaa eläkeläisten työ-, viisaus- ja kokemuksen voimavaraa helpottamassa työmarkkinoiden osaajapulaa vapaaehtoisella eläketyöläIsyydellä. 

 

MITEN?

Tämä ajatusten myrsky toimii niin, että tunnin mittaisen Asiantuntijoiden videokuulemisen jälkeen toimitaan internet verkossa.

Keskustelu ja ajatusten esittäminen jatkuu ideariihenä verkkosivuilla, jossa kaikki halukkaat pyydetään, saavat ja voivat heittää omia ajatuksiaan yhteiseen pohdintaan ja olla mukana ratkaisemassa haastetta uudenlaisesta eläkeiän ”työelämästä”, joka koskee meitä kaikkia halukkaita.

 

Ideat kootaan ja pannaan tuulermaan….

Käy katsomassa tarkemmin, toimikaa yhdessä!

 

https://www.ajatustenmyrsky.info