• Admin

ELÄKEIKÄ ON ELÄMÄÄ UUDELLA TAVALLA

Päivitetty: 11. kesäk.Ikäpolvikeskustelussa ongelma on ettei kukaan työtätekevä; päättäjä, journalisti tai tutkija ole itse kokenut vanhuutta.

Yleisin median lähestymistapa vanhoihin aikuisiin on talousperusteinen ja käsittelee vanhusten huonoa hoivaa - useimmiten hoivavaiheessa.


Kommentoija on harvoin vanha ihminen itse. Vanhuus on mediassa hoivaongelma vaikka vain viisi prosenttia eläkeikäisistä tarvitsee pysyvää hoitoa.

Olemme vanhana tutkimusmatkalla jossa aiempi elämä ei anna kokemustietoa, kyvykkyyttä kylläkin. Oma elämämme on ainutkertainen.


Paremmat elinolosuhteet > terveempi elämä > vuosikymmenillä pidentynyt elinikä eli muuttunut vanhuus vaikuttaa koko yhteiskuntaan perusteellisesti.

Siksi on myös syytä oppia elämään se ja vanhemisen taito uudella tavalla. Väestön ikääntyminen kasvattaa vanhoja vastaan kohdistuvia ikäpolvikaunoja ja kustannussyyttelyä ja lisää jopa vihapuhetta. Mistähän tämä johtuu…


Uusi identiteetti on että, +65 vuotiaat ovat median valokeilassa vain ongelmien kautta, vaikka he ansaitsevat muutakin kuin ongelmaroolin.

Muutos on tapahtunut tosiasia siksi pitäisi irrottautua perinteisestä luonnontieteellisestä vanhenemisnäkemyksestä: vaivaisuusryhmittelystä eli surkeusnäkemyksestä ja tuottaa myönteisempiä vanhenemiskäsityksiä.


Kolmas elämä on uusi osa koko elämän kuvaa eikä oikein sovi yhteen perinteisen vanhuuskuvan kanssa, monet kieltäytyvät hyväkuntoisuuttaan olemasta vanhaksi kutsuttavia ihmisiä. - Kolmannen elämän vaiheen saavuttaneet ovat ensimmäisinä täyttämässä ihmisen ikuisen unelman elää pitkään ja vauraasti.


Eläkeläiset pohtivat paluuta keikkaluoteisesti töihin, myös yrityksissä on suurta kiinnostusta hankkia osaamisvajeen kokeneita tilkitsijöitä takaisin hommiin. Suomessa jo 130 000 eläkeläistä ja 20 000 eläkeikäistä yrittäjää osallistuu työelämään.Vielä ennen sotia suomalaiset olivat Euroopan sairaimpien joukkoa. Mies eli noin 55 vuotta, kun odote on nyt 79,2 vuotta.

Naisten elinikä on pidentynyt 62 vuodesta 84,5 vuoteen. Yhteiskunta on siksi muuttunut - asenteet eivät. Eläkeliitto, ja Suomen Yrittäjät ovat Sosiaali- ja terveysministeriön tuella aloittaneet asenneviestintäkampanjan, jonka tarkoituksena on muuttaa vanhentunut käsitys eläkeläisistä kansantalouden pommina.


Maapallon väkiluku on kaksinkertaistunut 50 vuodessa.


Maapallon väkiluku ei kasva korkean syntyvyyden vaan alhaisen kuolleisuuden vuoksi.


Nykymaailman eläkeikäiset ovat terveempiä ja aktiivisempia kuin aiemmat sukupolvet, mutta kuluttajina hyvin erilaisia kuin nuoret.

Suurella osalla ikääntyneistä on myös enemmän varallisuutta kuin aiemmilla sukupolvilla.


Yli 55-vuotiaat ovat koulutetumpia ja työllistyvät paremmin kuin aikaisemmin. Psyykkinen oireilu ja stressi on yli 55-vuotiailla vähäisempää kuin nuorilla, eivätkä erot fyysisissä vaivoissakaan ole suuria.Sairauspoissaolot ovat alle 35-vuotiailla selvästi yleisempiä kuin yli 55-vuotiailla. Vanhemmat työntekijät ovat motivoituneita työhönsä ja työhön on myös mahdollisuus paneutua enemmän kuin esimerkiksi ruuhkavuosien keskellä


Työurat ovat keskimäärin pidentyneet vuosituhannen alkuun verrattuna, työkyvyttömyyseläkkeellä vietetty aika on vähentynyt, eläkkeelle siirtyminen on yleisemminkin myöhentynyt ja naisten työurat ovat pidentyneet samalle tasolle miesten työurien kanssa.

Vuonna 2015 työeläkkeelle siirtyneillä toteutuneen työuran keskipituus oli 32,7 vuotta (Työeläkeindikaattorit 2016). Vuoteen 2005 verrattuna työurat olivat 10 vuodessa pidentyneet 3,3 vuotta..

1 219 katselukertaa
Näyttökuva 2021-6-4 kello 19.36_edited.jpg

LIITY

KOLMAS ELÄMÄ  POSTITUSLISTALLE

TILAA UUTISKIRJE NIIN TIEDÄT kun uutta ilmestyy

KOLMAS  ELÄMÄ kirjan kansi
FACEBOOKISSA:
Näyttökuva 2021-2-11 kello 11.04.13.png
Näyttökuva 2020-10-5 kello 15.16.32.png
   Keskustele, kommentoi, debatoi, ota osaa!                             
Viimeisimmät