• Admin

Elämäsi kirjat järjestykseen: TIEDÄTKÖ MILLAINEN ON KOLMAS ELÄMÄSI?

Kolmas elämä kertoo uudesta pidentyneestä ja paremmasta vanhuudesta;

eläkeläisistä pitkän elinajan oloissa koronakuoleman uhan alla.

Jokaisen eläkeikäisen uuden elämän kuvaus tulee tarpeeseen;

jonka maailman muuttuminen vanhoilla päivillä on aiheuttanut.

Eläkeliiton jäsenet saavat Veli-Antti Savolaisen

uudenlaista vanhuutta; pidentynyttä

eläkeikää kuvaavan yli 300 sivuisen kirjan

jäsenetuhintaan kesällä.

 

Kirja: Kolmas Elämä -riskiryhmän elämänkerta

Kirjailija: Veli-Antti Savolainen

Kustantaja: Readme Oy. Bonnier.


KOLMAS ELÄMÄ KIRJA ON OSA MONIMEDIAA UUDESTA ELÄMÄSTÄ

Teksti: Timo Martikainen


Kolmas elämä kertoo uudesta pidentyneestä ja paremmasta vanhuudesta; eläkeläisistä pitkän elinajan oloissa koronakuoleman uhan alla.


Veli-Antti Savolainen, 72, on kirjoittanut ei vain aktiivisen eläkeläisyyden käsikirjoitusta vaan myös mittavan raporttikirjan vanhuudesta, jonka luonne kääntyi ja taantui päälaelleen kulkutaudin tultua.


Kolmas elämä kirja osoittaa, että käsityksemme vanhuudesta on vanhanaikainen


Media antaa vanhemmasta väestä

vanhentuneen ja vanhanaikaisen kuvan.


Tietokirjailija ja pitkän uran mediassa tehnyt Veli-Antti Savolainen, 73, on kirjoittanut uuden kirjan Kolmas Elämä.

Sen kustantaja on Read.me, joka on Bonnierin tytäryhtiö. Kirja tarjoaa toisenlaisen käsityksen elämän loppuvuosista.Ei ole kyse vain yksinäisyydestä, köyhyydestä ja haurastumisesta.


– Kolmas elämä on minun sukupolvelleni, suurille ikäluokille syntynyt uusi elämä joka ei vastaa vanhaa vanhenemisen kuvaa, Veli-Antti Savolainen sanoo.


Hänen mukaansa käsitys vanhuudesta on syytä päivittää, koska parissa sukupolvessa on tullut lisää ikää 25-30 vuotta.

– Olemme terveempiä vanhana ja kaksi kolmesta suomalaisesta eläkeläisestä muodostaa vauraudeltaan suurimman kuluttajaryhmän. Eläkeikäisistä joka kymmenes, 130 000 tekee töitä ja 20 000 jatkaa yrittäjinä. Eläkeläisiä oli 1,6 milj. 2019.


Savolaisen mukaan Kolmas elämä purkaa ennakkoluuloja itseltämme ja toivottavasti myös nuoremmilta.

– Vanhenemisen pitäisi siis yhdistää meitä, koska se koskee ihan jokaista, ihan joka päivä. Enää se ei saa eristää eikä pelottaa.

– Olemme saaneet mukavan valinnan vapauden ja pidentyneen omatoimisuuden mahdollisuuden, joka koskee yhä suurempaa osaa vanhempaa väestöä. Pohdin, olemmeko me eläkeläiset nuoria vanhoja vai vanhoja nuoria.

– Osaammeko kantaa kunnialla omaa ikäämme, Veli-Antti Savolainen tiivistää.


Kirja kertoo suuresta muutoksesta.


- On hyväksyttävä, että uusi vanhuuskäsite vaikuttaa koko yhteiskuntaan perusteellisesti, se on syytä oppia elämään ja taito vanheta on ymmärrettävä uudella tavalla

- Kirja kertoo jokaiselle eläkeläiselle, miten eläkeikä muuttaa tänä päivänä noin 1,6 miljoonan suomalaisen elämää. Eläkeikää lähestyville kirja on kurkistus maailmaan, jota he eivät täysin tunne, ehkä vähän pelkäävätkin.

- Aikanäkökulma vaihtuu sen mukaan mitä eläkkeellä on odotettavissa siihen mitä elämästä on jäljellä.Kirja tarkastelee elämän finaalin iloja ja vakavuutta


Kirja on myös suurten ikäluokkien kronikka ja kertoo myös miltä tuntuu, kun keho ei tottele kuin ennen.

Tarkastelen elämän finaalin iloja ja vakavuutta. Haudassa taskut ovat tyhjät, myös tuon puoleisessa. Kuolema on aina olemassa, mutta läsnä vasta vanhana.


– Koska ikää ei voi valita, olen itse aina päättänyt elää menossa olevaa ikää. – Puhun ylpeänä itsestäni ja ikätovereistani ”vanhoina”. On hienoa olla vanha mies.


Mitä sukupolvi sai aikaan?


– Kehitysmaa Suomi rakensi koulut, asunnot, tehtaat, kadut, kauppaliikkeet, tiet, tietoyhteiskunnan, hyvinvointivaltion naisten aseman ja kansalaisoikeudet lähes tyhjästä. – Nyt olemme muiden mielestä maailman onnellisin kansakunta. Elämämme aikana on tapahtunut henkeäsalpaava muutos maailmanhistoriassa.

- Kerron ikäpolvemme, sinun ja minun tarinan eri kulmista.


LISÄTIETOA KIRJAN LISÄKSI KAIKISTA KANAVISTA ERI MUODISSA!
 


Eläkkeeltä töihin – kokemus käyttöön ja talous kuntoon (2020–2022) on Eläkeliiton elokuussa 2020 käynnistämä kehittämishanke. Hankkeen tavoitteet ovat eläkeläisköyhyyden vähentäminen ja eläkeläisten hyvinvoinnin lisääminen.

Hankkeessa rakennetaan keinoja työpaikkojen monimuotoisuuden vahvistamiseksi ja ikääntyneiden kansalaisten työkokemuksen ja hiljaisen tiedon paremmaksi hyödyntämiseksi suomalaisessa työelämässä.