• Admin

Vaivaisnäkemys vaivaa: Käsityksemme vanhuudesta on vanhentunut...


Me, kolmannen elämän vaiheen saavuttaneet olemme ensimmäisinä täyttämässä ihmisen ikuisen unelman elää pitkään.


On hyväksyttävä, että uusi vanhuuskäsite, tämä kolmas elämä, vaikuttaa koko yhteiskuntaan - perusteellisesti. Tämä saatu pidempi elämä on syytä myös oppia elämään.

Taito vanheta on ymmärrettävä uudella tavalla.

  • 8O prosenttia ei valmistaudu eläkevuosien vuosikymmenten aikaan millään tavoin etukäteen.

  • Kuitenkin silloin kohdataan uusi elämänvaihe, joka kestää pidempään kuin koskaan ennen.

  • Olemme saaneet ensimmäisenä sukupolvena valinnan vapauden ja pidentyneen omatoimisuuden mahdollisuuden, joka koskee yhä suurempaa osaa vanhempaa väestöä.

  • Muutos koskee kaikkea vanhenemiseen liittyvää, rakkaudesta arvostukseen, eläkepommista ikärasismiin ja valtavaan taloudelliseen mahdollisuuteen, minkä tuhansien miljardien eurojen hopeatalous synnyttää.

  • Pitkäikäisyys uudistaa ja muovaa vanhuuden tutkijoiden elämänkulun teorioita, mutta myös tavallisten ihmisten käsityksiä, jopa mielikuvia siitä miten elämää tulisi ja kannattaa elää.

VIDEO:

Katso video

Monet haluavat tehdä töitä jaksamisensa mukaan vielä eläkkeelläkin.


Menossa on historiallinen muutos, megatrendi jota ei vielä ole ymmärretty kun on keskitytty käsittämään vanhuus vaivaksi.

Koskaan ennen ei ole ollut näin paljon, näin hyvin voivia ja näin vauraita eläkeläisiä. Sadan vuoden aikana keski-ikä on noussut kymmenillä vuosilla, olemme eläkkeellä jopa yli 30 vuotta.


Koskaan ennen ei kokonaista sukupolvea ole suljettu ikäreservaattiin, hyväntahtoiseen, vapaaehtoiseen, mutta pelolla aidattuun mielen aitaukseen, jossa vaihtoehtoina ovat vapaus olla, kohdata ja mennä.


KOLMAS ELÄMÄ on hyvä eletty elämä, joka vielä jatkuu, terveenä ja pidempään.


1. Kolmas elämä koskee eläkeaikaamme joka eletään ennen ihmisen rappetumistapahtumista.
2. Neljäs ikä tarkoittaa vanhuuden vaihetta jolloin olemme toisten avun varassa.

Muutos elämämme loppupuolesta on tapahtunut tosiasia siksi pitäisi irrottautua perinteisestä luonnontieteellisestä vanhenemisnäkemyksestä: vaivaisuusryhmittelystä eli surkeusnäkemyksestä ja tuottaa myönteisempiä vanhenemiskäsityksiä.


Kolmas elämä on uusi osa koko elämän kuvaa eikä oikein sovi yhteen perinteisen vanhuuskuvan kanssa, monet kieltäytyvät hyväkuntoisuuttaan olemasta vanhaksi kutsuttavia ihmisiä.


Kolmannen elämän vaiheen saavuttaneet ovat ensimmäisinä täyttämässä ihmisen ikuisen unelman elää pitkään ja vauraasti.

"Sinulle syntyykin aivan toisenlainen uusi status - arvoasetelma. Saat tottua kokemaan alentuvat asenteet -tunnet olevasi yhä hyvässä kunnossa - mutta sinut asetetaan vanhaksi.
Uusi identiteettisi on että, +65 vuotiaat ovat median valokeilassa kuin 90-vuotiaita ja esillä vain pulmien kautta, vaikka he ansaitsevat muutakin kuin ongelmaroolin.”

Olemme terveempiä vanhana ja kaksi kolmesta suomalaisesta eläkeläisestä

muodostaa vauraudeltaan kaikista suurimman kuluttajaryhmän.

Eläkeikäisistä joka kymmenes, 130 000 tekee töitä ja 20 000 jatkaa yrittäjinä. Eläkeläisiä oli 1,6 milj. 2019.


Kolmas elämä purkaa ennakkoluuloja itseltämme ja toivottavasti myös nuoremmilta.

– Vanhenemisen pitäisi siis yhdistää meitä, koska se koskee ihan jokaista, ihan joka päivä.

Enää se ei saa eristää eikä pelottaa.


Kirjasta Kolmas elämä:

”Aloittaessasi kolmatta elämä sinua odottaa luopumisen oppiminen ja luopumisen jatkumo: sosiaalinen ja oikeudellinen murros, eläkeläisen uusi tilanne.

Tulossa on työnjättäminen, urapaineiden väheneminen, sitä ennen jo lasten lähteminen kodista, toisaalta tulossa on myös vapaus, itsensä toteuttaminen, harrastukset, opiskelu, kulttuuri, kuluttaminen, ikätietoisuus, terveyden vaaliminen, uudet ja verestettävät ihmissuhteet henkilökohtaiset valinnat.


Elämästäsi katoaa toki vanha status: työpaikka, työyhteisö, työtoverit, työmatkat, työterveyspalvelut ja työpaikkaruokailu. Pomona menetät edustustilin ja työsuhdeauton ja -asunnon.

Tervemenoa asema ja aseman antama arvovalta, tuoli jolla olet istunut ja jota on kumarrettu.


Pitää valita onko elämä lasi puolityhjä vai puolitäysi. kolmas elämä antaa tilalle päivässä 10 tuntia lisää aikaa. Ystäväpiirit, sosiaaliset suhteet, herruuden omaan aikaan."


Muutos elämämme loppupuolesta on siis jo tapahtunut tosiasia: siksi pitäisi irrottautua perinteisestä luonnontieteellisestä vanhenemisnäkemyksestä: vaivaisuusryhmittelystä eli surkeusnäkemyksestä ja tuottaa myönteisempiä vanhenemiskäsityksiä.

Kolmas elämä on uusi osa koko elämän kuvaa eikä oikein sovi yhteen perinteisen vanhuuskuvan kanssa, monet kieltäytyvät hyväkuntoisuuttaan olemasta vanhaksi kutsuttavia ihmisiä.


LUE LISÄÄ


 

Eläkkeeltä töihin-hanke yhteistyöhön

Kolmas elämä-median kanssa


Kolmas elämä on uutta aktiiivista ikääntymistä käsittelevä monikanavainen media ja tietokokonaisuus joka alkaa kuulua erikanavissa Eläkeliiton julkaisuista aina kirjaan ja televisioon saakka.

Kolmas elämä on myös kirja jonka saa kesällä Eläkeliiton uudesta verkkokaupasta jäsenetuhintaan ja siihen liittyy laaja lisäetu 100+ lisätietotarinaa,

Hankken julkisuustekijöinä näkyvät Katja Noponen ja tunnetut journalistieläkeläiset Veli-Antti Savolainen ja Markku Veijalainen.


TRAILER KOLMAS ELÄMÄ:


1 146 katselukertaa
Näyttökuva 2021-6-4 kello 19.36_edited.jpg

LIITY

KOLMAS ELÄMÄ  POSTITUSLISTALLE

TILAA UUTISKIRJE NIIN TIEDÄT kun uutta ilmestyy

KOLMAS  ELÄMÄ kirjan kansi
FACEBOOKISSA:
Näyttökuva 2021-2-11 kello 11.04.13.png