• Admin

Kirjailija kertoo: Veli-Antti Savolaisen kolmas elämä

Päivitetty: 4. heinäk. 2021


ELÄKELIITON Tampereen liittokokouksessa elokuun 24. päivänä käydään mielenkiintoinen keskustelu Kolmas elämä riskiryhmän elämänkerta - kirjan ja monikanavamedian tekijän Veli-Antti Savolaisen, 73, entisen Uuden Suomen, Iltalehden ja Avun päätoimittajan ja Eläkeliiton ja Suomen Yrittäjien Eläkkeeltä töihin hankkeen erikoisasiantuntija Kari Hiltusen kesken.

TYÖTÄ TEKEVÄ ELÄKELÅINEN VELI-ANTTI SAVOLAINEN, 73 KERTOO:


Sukupolveni, suurten ikäluokkien ytimen muodostavat 1945-49 syntyneet, mutta kirjassa Kolmannen elämän viettäjiksi luetaan kaikki terveet eläkeikäiset. 1,6 miljoonaa suomalaista.


Suurten ikäluokkien määrityksessä käytän vuosiluokkia 1945-54 syntyneitä.

En ole kirjoittanut vain aktiivisen eläkeläisyyden käsikirjoitusta vaan myös mittavan raporttikirjan vanhuudesta, jonka luonne kääntyi ja taantui päälaelleen kulkutaudin tultua.UUSI ELÄKEIKÄ


”Pitää ajatella perin uusiksi, mitä eläkkeelle olo on. Meillä on surkealla tavalla hyödynnetty ja pidetty mukana sitä potentiaalia, joka on eläkkeelle olevassa hyväkuntoisessa väestössä. Heitä ei tietenkään pidä lähteä imemään kuiviin, mutta heille on tarjolla ja kannattaa antaa mahdollisuus toimia, vaikuttaa ja olla merkittäviä suomalaisessa yhteiskunnassa. Vapaaehtoisesti.”


”Aloittaessasi kolmatta elämä sinua odottaa luopumisen oppiminen ja jatkumo: sosiaalinen ja oikeudellinen murros, eläkeläisen uusi tilanne. Tulossa on työn jättäminen, urapaineiden loppuminen, sitä ennen olet kokenut jo lasten lähtemisen kodista.

Toisaalta tulossa on myös vapaus, itsensä toteuttaminen, harrastukset, opiskelu, kulttuuri, kuluttaminen, ikätietoisuus, terveyden vaaliminen, uudet ja verestettävät ihmissuhteet henkilökohtaiset valinnat.

Elämästäsi katoaa toki vanha status: työpaikka, työyhteisö työtoverit, työmatkat, työterveyspalvelut ja työpaikkaruokailu.

Pomona menetät edustustilin ja työsuhdeauton ja -asunnon. Tervemenoa asema ja aseman antama arvovalta, tuoli jolla olet istunut ja jota on kumarrettu.

Pitää valita onko elämä lasi puolityhjä vai puolitäysi. kolmas elämä antaa tilalle päivässä 10 tuntia lisää aikaa. Ystäväpiirit, sosiaaliset suhteet, herruuden omaan aikaan.”


"Minä olen itse aina halunnut elää menossa olevaa ikää koska valinnanvapautta ei itse asiassa ole. Kun tässä näillä palstoilla ja kirjassa puhun itsestäni ja ikätovereistani ”vanhoina” teen sen ylpeänä.

On hienoa olla vanha mies. Jos kaikki toimisi kehossa kuin ennen olisi vielä parempaa, mutta käytetyllä autollakin pääsee miksei sitten kemikaaliterveydellä."

 
MIKÄ IHMEEN KOLMAS ELÄMÄ ?

KOLMAS ELÄMÄ on monta esitystapaa ja asiaa: riskiryhmän elämänkerta televisiossa, se ilmestyy kirjana, monin muodoin netissä ja somessa.


100+ jutut ovat kirjan lisälukemisto, Facebookissa on oma ryhmä.

Eläkeliiton julkaisuissa puhutaan erityiesti eläkeläisistä työelämässä.


Kolmas elämä monimedia kertoo maailman menon muutoksesta asianosaisten omin silmin.


KOLMAS ELÄMÄ tv-ohjelma taas syksyllä 2021 ja kirja kertoo eläkeläisväestön; 1,6 miljoonan suomalaisen dramaattisesta elämän muutoksesta.

He elävät aktiivisia vanhoja päiviään pidempään, terveempinä ja vauraampina kuin koskaan ihmishistoriassa. Nyt jo vuoden "menettäneenä."


Eläkeikäiset ovat kaikkea muuta kuin eläkepommi. Hopeaikäiset ovat vahvin kuluttajaryhmä, joka ei suostu ottamaan raihnaisuuden viittaa vielä hartioilleen.Draama alkoi kun tuli tämä koronan kuoleman uhka, tuomio neljän seinän sisään. Seurallisinta kansanosaa varjeltiin seurustelulta ja kohtaamisilta jopa lasten lastensa kanssa toki hyvässä tarkoituksessa, mutta kipeää se silti tekee ja teki.

Meidät niputetaan taas helposti yhdeksi säälittäväksi joukoksi vaikka tarinoita on yhtä monta kuin meitä mummuja ja ukkeja.


Kolmas elämä on hyvä eletty elämä, joka vielä jatkuu täydellä painolla, terveenä ja pidempään. Kolmas elämä koskee iällisesti eläkeaikaamme joka eletään ennen ihmisen rappeutumistapahtumista. Kolmannen elämän vaiheen nyt saavuttaneet ovat ensimmäisinä täyttämässä ihmisen ikuisen unelman: elää pitkään ja vauraasti.


Kolmas elämä mediana kertoo kokemusasiantuntemuksella - sukupolvikohtalon draaman sisältä - mitä on olla vanha näissä koronaoloissa ja sen jälkeen iäkäs Suomessa ja maailmalla.


Kuulette ja näette, luette ja nautitte kun selviää miten tästä selvitään.


KIRJAILIJAN HAASTATTELU VIDEO 15 MIN:

 

Eläkkeeltä töihin – kokemus käyttöön ja talous kuntoon (2020–2022) on Eläkeliiton elokuussa 2020 käynnistämä kehittämishanke. Hankkeen tavoitteet ovat eläkeläisköyhyyden vähentäminen ja eläkeläisten hyvinvoinnin lisääminen.

Hankkeessa rakennetaan keinoja työpaikkojen monimuotoisuuden vahvistamiseksi ja ikääntyneiden kansalaisten työkokemuksen ja hiljaisen tiedon paremmaksi hyödyntämiseksi suomalaisessa työelämässä.
3 217 katselukertaa
Näyttökuva 2021-6-4 kello 19.36_edited.jpg

LIITY

KOLMAS ELÄMÄ  POSTITUSLISTALLE

TILAA UUTISKIRJE NIIN TIEDÄT kun uutta ilmestyy

KOLMAS  ELÄMÄ kirjan kansi
FACEBOOKISSA:
Näyttökuva 2021-2-11 kello 11.04.13.png
Näyttökuva 2020-10-5 kello 15.16.32.png