• Admin

KATSO NYT TÄSTÄ: Kolmas elämä tv-ohjelma kertoo eläkeläisistä metsässä.
Ohjelmassa esiintyy asiantuntijana Etelä-Savon metsäyhdistyksen johtaja Petri Pajunen

Katja Noponen raportoi Kolmas elämä on ohjelmassa vanhoista ja metsistä.

Metsätila on samalla omistajalla keskimäärin 30 vuotta ja se on keskipinta-alaltaan 30 hehtaaria. Etelä-Suomessa metsätilan vuotuinen kasvu on 150 kuutiometriä ja se sitoo kasvaessaan noin 150 000 kiloa hiilidioksidia vuodessa.

Metsää omistetaan kaikissa yhteiskuntaluokissa ja metsänomistajat asuvat ympäri maata. Teoriassa joka yhdeksäs vastaantulija on metsänomistaja.

Myytti metsän siirtymisestä nihkeästi puuta myyvien kaupunkilaisten käsiin ei pidä paikkansa. Ensinnäkin eläkeläiset kasvattavat metsänomistustaan enemmän kuin kaupunkilaiset. Toiseksi: kaupunkilaiset myyvät raaka-puuta siinä kuin maanviljelijätkin.


Metsänomistajat ovat selvästi muuta väestöä vanhempia; keski-iältään 62 vuotta. Tutkimuksen mukaan ikääntymiskehitys näyttäisi kuitenkin olevan taittumassa, koska suurten ikäluokkien osuus metsänomistajista on kutistumassa. Se on nyt 19 prosenttia. Eläkeläisomistajat ovat muuttaneet pois tiloiltaan palveluiden perässä taajamiin ja kirkonkylille.


Kolme suurinta ryhmää metsänomistajissa ovat eläkeläiset (47%), palkansaajat (37%) sekä maa- ja metsätalousyrittäjät (10%).

Eläkeläisten keskuudessa korostuu metsien virkistyskäyttö, kun palkansaajien sekä maa- ja metsätalousyrittäjien keskuudessa korostuu monitavoitteisuus ja tulot.

Metsänomistajakotitalouksien tulotaso on kohonnut ja on korkeampi kuin kotitalouksilla keskimäärin. Metsänomistajien tavoitteet ovat muuttuneet 2000-luvulla: aineettomat tavoitteet metsän muuttaminen rahaksi eivät ole vahvistuneen.METSÄNOMISTAJAT OVAT IÄKKÄITÄ JA VARAKKAAMPAA VÄKEÄ

Enää alle 10 prosenttia metsänomistajista on päätoimisia maatalousyrittäjiä.

Palkansaajien osuus (37 %) kasvaa, mutta eniten on kasvanut eläkeläisten osuus: eläkeläisiä on 47 prosenttia.


Eläkeläisomistajat ovat muuttaneet pois tiloiltaan, useimmiten taajamiin ja kirkonkylille. Kuitenkin myös ”virkistyskäyttäjistä” lähes joka kolmas myi puuta, joten hekin saivat metsästään tuloja.

Kaupungissa asuvat metsänomistajat ovat hakanneet enemmän kuin maalla asuvat ja nuoremmat enemmän kuin iäkkäät.METSÄNOMISTAJAN IKÄ VAIKUTTAA PUUKAUPPOIHIN

Puun myyjiä ylipäätään on lukumääräisesti vähemmän kuin ennen. Osasyynä lienee metsänomistajakunnan ikääntymisessä: tämä vanheneminen: mitä vanhempi metsänomistaja, sitä vähemmän ja harvemmin hän myy. Se näkyy myös tämänkertaisessa tutkimuksessa.


Puukaupan keskikoko on kuitenkin reippaasti kasvanut parinkymmenen viime vuoden aikana. Se lisää puunkorjuun taloudellista tehokkuutta.
TIETOA

  • Suomessa on kaikkiaan noin 600 000 metsänomistajaa.

  • Yksityiset metsänomistajat omistavat yli 60 prosenttia Suomen metsistä.

  • Metsien käyttö, niin hoitotyöt kuin hakkuut, työllistävät metsän sijaintipaikkakunnilla. Metsäkone- ja puutavara-autoyrittäjät ovatkin maaseudun suurimpia työllistäjiä

  • Puuston kasvusta 70 prosenttia syntyy yksityismetsissä.

  • Puun myynnistä eli hakkuista yksityismetsien osuus on 80 prosenttia.

  • Yksityismetsien hakkuut ovat 20 vuodessa lisääntyneet 50 miljoonasta kuutiosta noin 60 miljoonaan kuutioon. .

  • Metsät kulkevat suvussa, niitä jätetään perinnöksi tai lahjoitetaan tai niillä käydään kauppaa sukulaisten kesken. Pieni osa metsätiloista myydään vapailla markkinoilla.


KOLMAS ELÄMÄ Osa 4/5 neljäs kausi

Lauantai 14.5.2022 klo 14.30

Uusinta perjantai 20.5.2022 klo 11

KOLMAS ELÄMÄ Petri Pajunen kertoo aarteesta metsässä.


Isäntänä Markku Veijalainen, Toimittajat Katja Noponen ja Veli-Antti Savolainen. Terveysvinkit ja eläkekäistyöläinen.

NÄITKO JO TÄMÄN?

KATSO EDELLINEN OHJELMA NYT:Markku Veijalainen jututtaa Suomen ennätyskuuntelijaa Pekka Sauria joka vietti 16 vuotta Yölinjalla radiossa kuuntelemassa meidän muiden masentuneiden tarinoita. 

Psykologi Sauri kertoo omankin mielialansa olevan masennusviritteinen. mutta kehottaa koskettavassa Kolmas elämä haastatelussa huomaamaan.että aina me lopulta selvitään.

”Vanhaksi tullaan kun mielenkiinto kääntyy huomisen haasteista eilisen muisteluun.
4 233 katselukertaa
Näyttökuva 2021-6-4 kello 19.36_edited.jpg

LIITY

KOLMAS ELÄMÄ  POSTITUSLISTALLE

TILAA UUTISKIRJE NIIN TIEDÄT kun uutta ilmestyy

KOLMAS  ELÄMÄ kirjan kansi
FACEBOOKISSA:
Näyttökuva 2021-2-11 kello 11.04.13.png
Näyttökuva 2020-10-5 kello 15.16.32.png
   Keskustele, kommentoi, debatoi, ota osaa!                             
Viimeisimmät