• Admin

KOLMAS ELÄMÄSI MYÖS KIRJAKSI: NÄIN ON ELÄKEIKÄSI JA KYKYSI MUUTTUNEET

Kun aloin kirjoittaa tätä kirjaa "vanhoista" tarkoitin heitä, jotka elävät 20-30 vuotta pidempään kuin vanhempansa.


Heitä, jotka eivät vain toteuta ensimmäisinä ihmiskunnan ikiunelmaa elää pidempään, ja sitäkin ikää terveenä ja vauraana, mutta myös huomaavat mikä etujen oikeus heitä, meitä on kohdannut.


Siispä aloin kriivata teostani hannuhanhi-sukupolvestani, onnekkaista keski-iän jatkajista aina yli kahdeksankymmenen keski-ikään.

Veli.Antti Savolainen


Vasta kun olin vauhtiin päässyt tarinastani . sukupolvi-onnesta, iski tämä kaamea kulkutauti. Sen seurauksena senioreiksi itseään hellivät, me, saimme vanhuuden takaisin ja laumaleiman otsaamme.

Leimassa luki RISKIRYHMÄ.

- No, draamani kaari sentään sai uutta jännitettä.


Tässä otsikot ja lähtökohta joiden taakse teitä kutsun.Kirja: Kolmas Elämä -riskiryhmän elämänkerta Kirjailija: Veli-Antti Savolainen Kustantaja: Readme Oy


KOLMAS ELÄMÄ KIRJAN ESITTELY

Kolmas elämä kertoo uudesta pidentyneestä ja paremmasta vanhuudesta; eläkeläisistä pitkän elinajan oloissa koronakuoleman uhan alla.

Veli-Antti Savolainen, 73, on kirjoittanut ei vain aktiivisen eläkeläisyyden käsikirjoitusta vaan myös mittavan raporttikirjan vanhuudesta, jonka luonne kääntyi ja taantui päälaelleen kulkutaudin tultua.


Kolmas elämä kirja osoittaa, että käsityksemme vanhuudesta on vanhanaikainen


Tietokirjailija ja pitkän uran mediassa tehnyt Veli-Antti Savolainen, 72, on kirjoittanut uuden kirjan Kolmas Elämä. Sen kustantaja on Read.me, joka on Bonnierin tytäryhtiö. Kirja tarjoaa toisenlaisen käsityksen elämän loppuvuosista.Ei ole kyse vain yksinäisyydestä, köyhyydestä ja haurastumisesta.

– Kolmas elämä on minun sukupolvelleni, suurille ikäluokille syntynyt uusi elämä joka ei vastaa vanhaa vanhenemisen kuvaa, Veli-Antti Savolainen sanoo.

Hänen mukaansa käsitys vanhuudesta on syytä päivittää, koska parissa sukupolvessa on tullut lisää ikää 25-30 vuotta.

– Olemme terveempiä vanhana ja kaksi kolmesta suomalaisesta eläkeläisestä

muodostaa vauraudeltaan suurimman kuluttajaryhmän. Eläkeikäisistä joka kymmenes, 130 000 tekee töitä ja 20 000 jatkaa yrittäjinä. Eläkeläisiä oli 1,6 milj. 2019.

Savolaisen mukaan Kolmas elämä purkaa ennakkoluuloja itseltämme ja toivottavasti myös nuoremmilta.

– Vanhenemisen pitäisi siis yhdistää meitä, koska se koskee ihan jokaista, ihan joka päivä. Enää se ei saa eristää eikä pelottaa.

– Olemme saaneet mukavan valinnan vapauden ja pidentyneen omatoimisuuden mahdollisuuden, joka koskee yhä suurempaa osaa vanhempaa väestöä. Pohdin, olemmeko me eläkeläiset nuoria vanhoja vai vanhoja nuoria.

– Osaammeko kantaa kunnialla omaa ikäämme, Veli-Antti Savolainen tiivistää.


Kirja kertoo suuresta muutoksesta.

- On hyväksyttävä, että uusi vanhuuskäsite vaikuttaa koko yhteiskuntaan perusteellisesti, se on syytä oppia elämään ja taito vanheta on ymmärrettävä uudella tavalla

- Kirja kertoo jokaiselle eläkeläiselle, miten eläkeikä muuttaa tänä päivänä noin 1,6 miljoonan suomalaisen elämää. Eläkeikää lähestyville kirja on kurkistus maailmaan, jota he eivät täysin tunne, ehkä vähän pelkäävätkin.

- Aikanäkökulma vaihtuu sen mukaan mitä eläkkeellä on odotettavissa siihen mitä elämästä on jäljellä.

– Ilmaisu ”tietokirjaproosa” on hyvä määrite kuvaamaan mitä kirjasta saa. Tietoa, itse elettyä, vertaistarinaa ja koko ”riskiryhmän” elämänkerran


Kirja tarkastelee elämän finaalin iloja ja vakavuutta

Kirja on myös suurten ikäluokkien kronikka ja kertoo myös miltä tuntuu, kun keho ei tottele kuin ennen.

Tarkastelen elämän finaalin iloja ja vakavuutta. Haudassa taskut ovat tyhjät, myös tuon puoleisessa. Kuolema on aina olemassa, mutta läsnä vasta vanhana.

– Koska ikää ei voi valita, olen itse aina päättänyt elää menossa olevaa ikää. – Puhun ylpeänä itsestäni ja ikätovereistani ”vanhoina”. On hienoa olla vanha mies.

Maailman suurin megatrendi ja korona

Savolainen puhuu mielellään myös ikääntymisen globaalista megatrendistä, hopeataloudesta, joka on vahvasti esillä kirjassa. Euroopan Unioni piti aiheesta merkittävän Silver Economy -huippukokouksen 2019 kesällä Helsingissä. Sen viestin mukaan toisen maailmansodan jälkeiset suuret sukupolvet ovat valkoisten maailmassa tulleet eläkeikään rikkaampina, naisistuneena ja terveempinä kuin yksikään sukupolvi historiassa. - Heidän ympärilleen on muodostunut 3700 miljardin bisnes, sanoo EU.


Mitä sukupolvi sai aikaan?

– Kehitysmaa Suomi rakensi koulut, asunnot, tehtaat, kadut, kauppaliikkeet, tiet, tietoyhteiskunnan, hyvinvointivaltion naisten aseman ja kansalaisoikeudet lähes tyhjästä. – Nyt olemme muiden mielestä maailman onnellisin kansakunta. Elämämme aikana on tapahtunut henkeäsalpaava muutos maailmanhistoriassa.

Sitten kaikki muuttui.

- Vanhana toivoo jo rauhaa, mutta nurkan takana onkin odottamattomia tapahtumia ja ongelmia. Juuri tällainen on maailmaa parhaillaan ravisteleva, korona-pandemia, joka muuttaa koko elämäntilanteen yhdeksi riskirymäläisyydeksi.

– Se on meille ikäpolvikokemus, jota emme totta vie toivoneet. Se tuli kuin salama ja nyt kulkutaudin varjo peittää koko loppuelämäämme.

–Tämä on väärin. Sitä ei pidä hyväksyä.

– Pitää keksiä sukupolviratkaisu. Tarvitsemme uuden tilannearvion koko maailmankuvassamme.

Veli-Antti Savolaisen 6 pointtia

1. Muuttunut ja aktiivinen vanhuus vaikuttaa koko yhteiskuntaan perusteellisesti, on myös syytä oppia elämään se ja oppia vanhemisen taito uudella tavalla.

2. Ihmisen on mahdollista yltää vanhaksi ja viisaaksi kuin ei koskaan ennen. Vanha & viisas ei ole ollut enää kovin muodikas ilmaisu ajassamme. Olemme sen sijaan ymmärtäneet viimeiset vuodet väärin; uudeksi lapsuudeksi keski-ikä yhteiskunnassamme.

3. Vireys-reippaus hösääminen rajaa, paapoo täysikykyisiä ikääntyneitä, vaikka elämme hyvinvoimin jo paremmin kuin koskaan. Olemme yhä pidempään työ- ja yhteisökykyisiä. Kysyn siksi, onko ookoo viettää ihmiselämästä pisin osa eläkkeellä. Oman itsensä kannalta ja yhteiskunnan kannalta

4. Muuttunut tilanne on valtava mahdollisuus, sitä ei tule käsitellä pelkkänä kulu- tai hoivaongelmana - kuten on tapana.

5. Eläkeläiset kannattaa ottaa asiansa tuntijoina päättämään mukaan asioistaan. On ymmärrettävä: vanhuus ei pitene vaan keski-ikä saa jatkovuosia. Tarvitaan siis uusi yhteinen käsitys pidemmästä elämästä.

6. En luettele toisille neuvoja. Kehotan silti ottamaan eri mahdollisuudet pidemmässä elämässä täyteen käyttöön, myös vapaaehtoisen työn.

Lisätietoja: Veli-Antti Savolainen, 044 0800 651.

www.itsenaisyys.com


 

Sisältö:

I JUONIPALJASTUS

Juoni

Johdanto

Kolmannen elämän pioneeri