• Admin

KORONA MUUTTI KAIKEN JA VAIKEUTTAA IKÄÄNTYNEIDEN LÄSNÄTYÖTÄ

Päivitetty: 5. tammik.Toivoimme että tauti hellittäisi rokotuksiiin.

Keväällä 2020 vanhat ihmiset ensin velvoitettiin sitten suositeltiin pysymään muista erossa.


Saimme koronan kautta taas yhtenäisen koko +70 porukkaa, 864 000 ihmistä koskevaa, samaksi kuvaavan avuttoman ”riskiryhmän” leimattua yhdeksi samanlaiseksi joukoksi haudan partaalla - vaikka me kolmasikäläiset elämme jopa 30 vuotta vanhemmaksi ja terveemmiksi kuin isovanhempamme.


Se oli ja on yhä monelle ikäihmiselle suurin koko elämän ajan muutos, raskasta ja pelottavaa aikaa jonka loppua ei näy rokottamisesta huolimatta, koska nuorten luonnonmukainen juoksuaika - ihmisen ikävä toisen luo - pitää tartunnat edelleen korkeana eikä tietoa pandemian loppumisesta ole eikä voida antaa.

Pyrkimys eristää oli ja on tietysti yhä hyvä: pelastaa meidän henkemme ja vapauttaa hoitopaikkoja muille, mutta tästä seuraa myös ongelmana yksinäistymistä ja leima koko ikäpolveen.


Eristys riskiryhmälle ei ole väistynyt kun yksinäisyyden lisäksi harteille heitetty myös syyllisyyden viittaa, vaikka yli seitsenkymppinen on pikemminkin uhri.

-Teidän vuoksenne paikat ovat kiinni. Sitä ei tohdita sanoa mutta jo eletään ohjeista piittaamatta.


Me kuolimme enemmän kuin muut ikäryhmät tähän tautiin ja siksi yksin jääminen on ollut erityisen raskasta osalle vanhoja joiden elämän loppu on lyhyempi.

Henkinen olo vaikuttaa väistämättä fyysiseen terveyteen. Olemme kuitenkin kuuliaisesti ottaneet vastuuta, yli 70-vuotiaiden riskiryhmässä on ollut kevään 2020 lopulta saakka vähiten tartuntoja - mutta eniten kuolemantapauksia..Sokea Reettakin näkee, että ei tässä ole kaikki, olemme ”veitsen terällä” jo pitkän matkaa toista vuotta. Vain oman käytöksen kuri auttaa.

Onneksi olemme nähneet, että se myös hyödyttää.

Kuolema on olemassa iästä riippumatta, mutta läsnä vasta vanhana. Korona on tuonut poikkeuksellisen kuolinsyyn kautta kuolemanpelkoa koko riskiryhmälle, sen se kestää. Mutta ahdistus lisääntyy.

Ylipäätään ei kannata kuolla kesken elämän, jättämällä elämättä silloin kun vielä voisi.

Eikä kuolemaa väittämättä kannattaisi pelätäkään eli kuolla jo etukäteen kuolemaan.

Tämä kaikki vaikuttaa myös eläkeläisten työntekoon, osallistumiseen työelämään,

Osa-aikainen tai projektiluontoinen työ kiinnostaa useita, sillä eläkkeellä halutaan nauttia myös ansaitusta vapaa-ajasta ja tehdä töitä itselle sopivina ajankohtina.

Eläkeläiset tekevät työtä ensisijaisesti omista lähtökohdistaan silloin, kun se heille itselleen sopii. Paljon ihmisiä kohtaavat työt eivät ole tosiasiassa mahdollisia mutta paikasta riippumaton koti ja freelance työ ovat.

Nyt alkanut työllistyminen ja talouden rajun nousukausi kuitenkin

hyötyisivät osaamispulaisilla työmarkkinoilla ikääntyneiden panoksesta.Eläkeliiton Tampereen liittokokouksessa elokuun 24. päivänä käydään mielenkiintoinen keskustelu Kolmas elämä riskiryhmän elämänkerta - kirjan ja monikanavamedian tekijän kirjailija Veli-Antti Savolaisen, 73, entisen Uuden Suomen, Iltalehden ja Avun päätoimittajan ja Eläkeliiton ja Suomen Yrittäjien Eläkkeeltä töihin hankkeen erikoisasiantuntija Kari Hiltusen kesken.

2 117 katselukertaa
Näyttökuva 2021-6-4 kello 19.36_edited.jpg

LIITY

KOLMAS ELÄMÄ  POSTITUSLISTALLE

TILAA UUTISKIRJE NIIN TIEDÄT kun uutta ilmestyy

KOLMAS  ELÄMÄ kirjan kansi
FACEBOOKISSA:
Näyttökuva 2021-2-11 kello 11.04.13.png
Näyttökuva 2020-10-5 kello 15.16.32.png
   Keskustele, kommentoi, debatoi, ota osaa!                             
Viimeisimmät