• Admin

Mikä on suurin elämänmuuttaja ajassamme? EMME VIELÄ YMMÄRRÄ IKÄVALLANKUMOUSTA - JOKA ON TAPAHTUNUT

Päivitetty: 10. syysk. 2021

Kolme pääasiaa kohdata tosiasiat:
1. Pitkäikäisyys on muuttanut ikäasetelmaa, ihmiskunta toteuttaa jo jokaisen suurta unelmaa elää pitkään.
2. Samaan aikaan syntyvyys laskee.
3. Terveydenhoito on kustannuskriisissä ja työvoimapulassa globaalisti.

Pitkä ikä on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan suuri saavutus. Suurin unelmamme: elää kauan on saanut totta taakseen. Aktiiviset vanhat ihmiset ovat yhteiskunnalle, merkittävä, suuri voimavara, puhumatta siitä työstä, jonka he ovat jo tehneet vuosikymmenten kuluessa yhteiskuntamme rakentamisessa.

On hyvä muistaa; kun vanhemmista ihmisistä puhutaan usein yhdenmukaisena ryhmänä, että näin ei ei ole, sillä mikään ikäryhmä ei ole tarpeiltaan tai mielipiteiltään samanlainen.


Tarvitaanko #oldtoo kampanja ajatusten ja asenteiden muuttajaksi ?

Pahin virhe olisi nähdä hopeaikäiset, ikääntyneet, seniorit vanhukset ikäihmiset - kuten haluatte - ongelmana tai kulueränä.

Vanhat näyttelevät paljon suurempaa osaa taloudessa kuin luulemmekaan.

He ovat merkittävä veronmaksajaryhmä,Suomessa 6,9 miljardia euroa, suurin kuluttajaryhmä 25 miljardin euron potentiaalilla. Heidän palvelunsa synnyttävät innnovaatioita. He ovat merkittävä pääoman omistajaryhmä ja potentiaalinen sijoittajataho.

Euroopan Unionilla on menossa yli 900 terveys-mja hyvinvointiprojektia, joista suuri osa kohdistuu hopeatalouteen, samoin on asumisen, koulutuksen, integroitujen systeemien, hoitopalvelujen arkielämän ratkaisujen suhteen.


Maailmassa on jo yli miljardi yli 60-vuotiasta ja pian jo kaksi miljardia.


DIGI JA HOPEAHAPSET LUOVAT INNOVAATIOITA

Digitaalisten tuotteiden ja palvelujen alueella parhaiden ratkaisujen löytäminen käyttöönotto ja yhteistyö säästää miljardeja Euroopassa ja luo innovaatiotaloutta uusin tavoin. Tavoitteena on tuoda sairaalatasonkin palveluja kotiin saakka robotiikan ja älyteknologian avulla.

Tarvitsemme eurooppalaisella tasolla yli rajojen ja toimialojen, hallinnon siilojen yli yhteistyötä ja toteutusmalleja yhteiseen käyttöön - kun toimivat mallit on innovoitu, pyörää ei kannata keksiä joka maassa erikseen.

Euroopasta voisi tulla onnistuessaan globaali tiennäyttäjä ja suunnannäyttäjä hopeataloudessa. Tätä mahdollisuutta ei pidä menettää.


Maailmalta puuttuu vielä ikästrategia vaikka kyseessä on valtavan mittasuhteen megatrendi.

Muutos on nopeutunut ja suuntautuu kodin olosuhteiden kehittämiseen vanhoissa ikäryhmissä.

Kukaan ja mikään ei voi välttyä hyötyvanhuuuden ja toisaalta lasten ikäedun vaikutuksilta.

Innovaatiot eivät odota ketään. Traditionaalinen ikäajattelu täytyy muuttaa se on kaikkien ikäpolvien etu. Euroopan tunnusjatuksen pitää olla inspiraatiossa ja esimerkillä johtamisessa.


TYÖN MUUTOS

Poissa ovat myös elämänuraiset työmallit, että teimme yhtä työtä yhdessä paikassa.

Ongelma ajassamme on, että ratkomme ongelmiamme entisen yhteiskunnan lähtökohdista ja keinoin, sen on muututtava.

Joudumme pohtimaan kuinka rahoitamme huomisen yhteiskunnan, miten hoidamme yrityksiä kun nuorten määrä vähenee Euroopan kaikissa maissa. - Ja minkälainen on työpaikan toimintafilosofia kun ensi kertaa historiassa työelämään osallistuu viisi sukupolvea yhtä aikaa.

Vanheminen yhdistää meitä koska se koskee ihan jokaista, aina. Kaikkien on osattava kohdata oma ikänsä tietoisena mitä sen toisessa päässä odottaa.

Tämä elämän tosiasia katalysoi uuden näkökulman ja antaa uudelle innovatiisuudelle tilaa ja syyn.

Me tarvitsemme kyvyn poistaa ennakkoluulot mielestämme ja synnyttää sukupolvikohtaamista ja keskinäistä kunnioitusta.

Me tarvitsemme myös todellista tietoa, lisää ja lisää dataa +60 vuotiaista ja siihen liittyvää ja perustuvaa päätöksentekoa voidaksemme synnyttää energistä, uutta toimintaa.

Kotihoito on kasvava hyvinvointimarkkina, joka tarkoittaa uudenlaista älykästä ja elämänviisasta yhdyskuntasuunnittelua: missä ovat tämän kaupunkisuunnittelijat?


Hyvinvointiala on globaalisti 18 000 miljardin talous, suuri osa siitä kohdistuu vanhenemiseen aina kauneudesta kuntoilusta terveydenhoitoon saakka.

Hyvinvointibisnes koskee siis personal trainereitä kuin muotisuunnittelijoita kuin kulttuuripalveluita ja matkailuakin. Mikään näistä ei ole pikavoittopaikka, vaan pysyvä markkina.Meidän pitää toimia itse nopeasti, ongelmat ja keinot eivät odota, mahdollisuus menettää mahdollisuudet on suurempi kuin virheen syntyminen.

Raha on halpaa maailmassa sitä pitää sijoittaa investoiden olennaisiin asioihin, jotta syntyy uusia malleja toimia, tämä koskee niin ympäristökriisiä kuin hopeatalouden mahdollisuuksiakin.

Tehtävä on löytää pitkävaikutteisia ja kestäviä malleja jotka toimivat jo nyt. Meidän pitää vain kuvitella kaikki tai useimmat mallit toimia uusiksi ymmärtäen samalla ikiaikaisen elämäin pitkä ketju.

Tarvitsemme moni-ikäisiä tiimejä tähän kun suunnittelemme uutta maailmaa ja kolmatta elämää vanhoja varten.


Se ei ole segregaatiota vaan ikäryhmä-miksiä uudessa ajassa yli kuviteltujen ajattelumallien ja hallintosiilojen.


On syytä kampanjoida myös Ikääntymisen Mestarien palkitsemiseksi. Uuden vanhuustoiminnan sankareiden esittelemiseksi ja innovaatioiden markkinoimiseksi promoten parhaita käytäntöjä ja innovaatioita kampanjoiden ja huomion kautta.


Vapaaehtoistyö kannattaa nostaa huomion. arvostuksen ja tunnustuksen kohteeksi.

1 729 katselukertaa
Näyttökuva 2021-6-4 kello 19.36_edited.jpg

LIITY

KOLMAS ELÄMÄ  POSTITUSLISTALLE

TILAA UUTISKIRJE NIIN TIEDÄT kun uutta ilmestyy

KOLMAS  ELÄMÄ kirjan kansi
FACEBOOKISSA:
Näyttökuva 2021-2-11 kello 11.04.13.png
Näyttökuva 2020-10-5 kello 15.16.32.png
   Keskustele, kommentoi, debatoi, ota osaa!                             
Viimeisimmät