• Admin

Ei enää kiinnosta: YLI 100 VANHAA KUOLEE JOKA VIIKKO KORONAANMinkä arvoinen on yhteiskunta, jossa ei edes kuoleman edessä tunneta solidaarisuutta toisia kohtaan?

Oletko ajatellut mitä on olla 85-vuotias aktiivinen kansalainen ja lukea lehdestä, kun teehooäl-viranomaiset sanovat, että kuolinluvut kertovat, että onneksi vain jotkut vanhat kuolevat ja monet heistä toiseen tautiin, kai.


Koronaan kuollaan nyt enemmän ja suuremmin luvuin kuin koskaan ennen pandemian aikana. Viimeisen kahden viikon aikana Suomessa menehtyi yli 300 ihmistä. Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä.

Riskiryhmänä pidetään erityisesti 70 vuotta täyttäneitä. Yli 80-vuotiaista on epidemian aikana kuollut enemmän kuin joka kymmenes tartunnan saanut.


Ensimmäinen korona-aalto maksoi yhteiskunnalle ihmishengissä mitattuna 300 kuolemaa, viime talven aalto yli kaksinkertaisesti –lähes 700 kuolemaa. Ja tämä viimeisin, syksyllä alkanut aalto, on maksanut tähän mennessä jo yli 1 200 kuolemaa.


Me emme enää piittaa koronakuolemista kuin ennen - on niin paljon kivaa ja huolia ettei vanhan ennen aikainen kuolema ole enää uutinen.

Uusi vapaa elämä tapahtuu kuitenkin sen kustannuksella, että Suomessa kuolee sata ikäihmistä viikossa.


Noin 85 prosenttia pandemian aikana kuolleista on ollut yli 70-vuotiaita.


Tämä on kummallinen juttu koska eläkeläiset ovat enemmän hyödyksi yhteiskunnalle kuin koskaan historiassa aiemmmin.

Enemmistö eläkeläisistä olisi valmis töihin kevyemmin ehdoin, mistä on kyse? Onko ikääntyneiden työ nuoremmilta pois? Miksi eläkeläisistä olisi apua tryöelämässä?

Kolmas elämä on suurille ikäluokille syntynyt uusi elämä joka ei vastaa vanhaa vanhenemisen kuvaa. Käsitys vanhuudesta on syytä päivittää, koska parissa sukupolvessa on suomalaisille tullut lisää ikää 25-30 vuotta.

Olemme terveempiä vanhana ja kaksi kolmesta suomalaisesta eläkeläisestä muodostaa vauraudeltaan suurimman kuluttajaryhmän. Eläkeikäisistä joka kymmenes, 130 000 tekee töitä ja 20 000 jatkaa yrittäjinä. Eläkeläisiä oli 1,6 milj. vuonna 2019.

Uus tapa vanheta, tämä Kolmas elämä, purkaa ennakkoluuloja itseltämme ja toivottavasti myös nuoremmilta.

Vanhenemisen pitäisi siis yhdistää meitä, koska se koskee ihan jokaista, ihan joka päivä. Enää se ei saa eristää eikä pelottaa.

Kolmanteen elämään on nyt tullut haavoja, ensin koronakulkutauti nyt vanhuutta uhkaa vanhuuden turvaa. Vanhat ovat nuorteen rinnalla myös kovissa henkisissä paineissa ja tuomittuja eristykseen koska kuolema kurkkii monien tuskien kautta kieltämättä onnellisen elämän mahdollisuudesta tähän saakka viettäneitä eläkeläisiä.

Osa-aikainen tai projektiluontoinen työ kiinnostaa useita, sillä eläkkeellä halutaan nauttia myös ansaitusta vapaa-ajasta ja tehdä töitä itselle sopivina ajankohtina. Eläkeläiset tekevät työtä ensisijaisesti omista lähtökohdistaan silloin, kun se heille itselleen sopii.

Tunnemme huonosti yhteiskunnassa tapahtuneen suuren muutoksen, joka johtuu siitä, että elämme vuosikymmeniä pidempään kuin vanhempamme.

Nykyiset yli 65 vuotiaat ovat ”tuottavampia” kuin koskaan aiemmin.Tutkimusten perusteella 30 000 eläkeläistä kaipaa töitä. Yli 70-vuotiaista 40 prosenttia voisi kokeilla työntekoa. Se edellyttää työelämän muuttumista huomaamaan vanhojen vapaaehtoinen potentiaali.

  • Eläkeliiton Eläkkeeltä töihin -hankkeen 2020 lopulla tekemän kyselyn mukaan merkittävä osa eläkeläisistä on valmiita tekemään töitä eläkkeen ohella, Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti tekevänsä työtä eläkkeellä ollessaan.

  • Toisen, Kantarin vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan 46 prosenttia 55–84-vuotiaista voisi harkita osa-aikaista palkkatyötä eläkkeellä ollessaan.

Käsityksemme vanhenemisesta on vanhentunut? Ajatuksemme vanhojen kuolemista on muuttunut.
3 209 katselukertaa
Näyttökuva 2021-6-4 kello 19.36_edited.jpg

LIITY

KOLMAS ELÄMÄ  POSTITUSLISTALLE

TILAA UUTISKIRJE NIIN TIEDÄT kun uutta ilmestyy

KOLMAS  ELÄMÄ kirjan kansi
FACEBOOKISSA:
Näyttökuva 2021-2-11 kello 11.04.13.png
Näyttökuva 2020-10-5 kello 15.16.32.png
   Keskustele, kommentoi, debatoi, ota osaa!                             
Viimeisimmät