• Admin

SUURIN IKÄPOLVEMME MUUTOS KOSKI NAISIA JA RAKKAUTTASuomessa väki vanhenee nuortumalla edellisiin sukupolviin verrattuna ja voi hyvin hyvin.


Olemme yhden sukupolven aikana kokeneet koko aiempaa historiaa suuremman muutoksen naisen asemassa.

Se on ollut merkitykseltään suurin tekijä Suomen hyvinvoinnissa ja onnellistumisessa, mutta ottaa myös joitain miehiä päähän.

  • Naiset saivat äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden Suomessa 1906 toisena maailmassa.

  • Vuoden 1907 vaaleissa eduskuntaan valittiin 19 naista, melkein 10 prosenttia kaikista.

  • Vasta 1970 naiset saivat jo yli 20 prosenttia kansanedustajista.

  • 1983 naisten määrä eduskunnassa ylitti 30 prosenttia.

  • 2007 ylitettiin 40 prosentin raja, Tasavallan presidenttinä oli nainen ja hallituksessa 60 prosenttia naisia.

  • Naisen on silti yhä hankalaa päästä herraksi. Vaikka positiivista kehitystä on tapahtunut, naisia on edelleen toimitusjohtajina ja hallitusten puheenjohtajina hyvin vähän. Sekä pörssiyhtiöissä (8 %) että valtio-omisteisissa yhtiöissä (16 %) toimitusjohtajana työskenteli vuonna 2018 kymmenen naista.

  • Sukupuolten välinen palkkaero on kuitenkin merkittävä. Vuonna 2018 naisten ansiot olivat keskimäärin 84 prosenttia miesten ansioista

  • Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma.

  • Valtataistelu sukupuolten välillä on asettanut meidät jopa vastakkain ja vihanpitoon, naiset ja miehet ovat ihmeissään miten tässä nyt ollaan uros ja naaras.

Naiset tekevät eläkeiässäkin suurimman urakan viisaina vanhoina emäntinä, luottamustehtävissä, mummeina, vapaaehtoisjärjestövoimana, omaishoitajina, yrittäjinä ja talkoovoimavarana ja työssä pyörittämässä korvaamattomana reservinä sosiaali. Ja terveysalaa ja opetusta. Ilman aktiivisia eläkeikäisiä naisia moni asia Suomessa olisi huonommin.Me elämme muutosaikaa myös ihmissuhteissamme. Kolmas elämä on sopeutumista uusiin mahdollisuuksiin ja elämän tilanteisiin. Esimerkiksi parisuhteessa on tavallista, että elo ei suju samaan tahtiin jos eletään samanikäisyyttä tai tullaan työstä eläkkeelle kokonaan erilaisista tilanteista, kotoa tai työstä.

Joskus tästä seuraa taju erillisyydestä kun eletäänkin kahden eri elämän sijasta aamusta iltaan lisää yhteistä aikaa.

Rakkautemmekin on saanut uuden muodon, eroamme kumppaneistamme useammin kuin koskaan ja haaveilemme uudesta rakkaudesta raihnaisuuden rajalle saakka.

Saamme lapsia yhä myöhempään ja hoidamme lastenlapsia yhä pidempään.

Olemme saaneet sukupolvena enemmän rakastumisia ja menettäneet sitkeyttä rakastaa. Tilastojen mukaan suomalaisen ensimmäinen avioliitto päättyy eroon 40 prosentin todennäköisyydellä keskimäärin 10 avioliittovuoden jälkeen…

Paras neuvo, jonka eläkkeelle jäävä voi saada on kehotus tarkistaa odotustaso toiselle, kuinka kohtuullinen se on. Ei mies muutu työjuhdasta puheliaaksi vapaa-ajan sankariksi, jonka kanssa toteuttaa Venuksen avointa puhetilaisuutta toisen pyrkiessä jurottamaan yksin Marsin luolaan.1 517 katselukertaa
Näyttökuva 2021-6-4 kello 19.36_edited.jpg

LIITY

KOLMAS ELÄMÄ  POSTITUSLISTALLE

TILAA UUTISKIRJE NIIN TIEDÄT kun uutta ilmestyy

KOLMAS  ELÄMÄ kirjan kansi
FACEBOOKISSA:
Näyttökuva 2021-2-11 kello 11.04.13.png
Näyttökuva 2020-10-5 kello 15.16.32.png
   Keskustele, kommentoi, debatoi, ota osaa!                             
Viimeisimmät