"VANHAT PÄIVÄT EIVÄT OLE KAIKILLE ONNEN PÄIVIÄ", sanoo vanhusasiamies Irene Vuorisalo
Päivitetty: 3. marrask. 2021
KOLMAS. ELÄMÄ 4/8. "KAIKKI EIVÄT TÄHÄN PYSTY"
KATSO KOKO OHJELMA 25 MIN NYT;
KATSO TRAILERI 3O SEK
IRENE VUORISALO, Eläkeliiton vanhusasiamies Veli-Antti Savolaisen vieraana
Kaikki eläkeläiset eivät voI hyvin, Sen ei pidä muita estää, mutta moni joutuu työhön köyhyyden pakosta, yksinäisyydestä kärsien…
Miksi eläkeläisiin sjuhtaudutaan kuin he olisivat vain hoivan tarpeessa.
Katso ohjelma.
ALFATV KESKIVIIKKONA LO 20.30
UUSINTA TORSTAINA KLO 17.00 JA 24.00
IRENE VUORISALO, Eläkeliiton vanhusasiamies Veli-Antti Savolaisen vieraana. Videohaastattelu leikattu tv- ohjelmasta. Kesto 12 min

Puoli miljoonaa eläkeläistä kituuttaa köyhyysrajan alapuolella.
Pienituloiset eläkeläiset ovat joutuneet hyvin tukalaan asemaan, jossa kansaneläkettä ja takuueläkettä saavien pienistä tuloista menee suhteettoman suuri osa terveyskuluihin.
Vanhat - erityisesti yli 74-vuotiaat, joutuvat ongelmiin jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.
Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, työssäolovuosien työkyvyttömyys, aiempi pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmänä huono eläkertymä. Pulmiin kuuluu myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä koronan kaltaiset yllättävät sattumat.
Köyhyys vanhalla iällä on siis suuri ongelma, 40 prosenttia eläkeläisistä saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa.
Kirkko kertoo, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.Vuonna 2019 seurakuntien diakoniavastaanotoilla kohdattiin yli 150 000 yli 70-vuotiasta.
Pienituloisia eläkeläisiä on 174 000, kun pienituloisuuden raja yksin asuvien osalta on alle 1200 € kuukausieläke. Vaikeudet kasautuvat erityisesti paljon sairastaville.
Tilannetta ovat pahentaneet viimeaikaiset etuuksien indeksijäädytykset sekä lääkkeiden ja kela-matkojen omavastuuosuuksien nousu
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL:n selvityksen mukaan 14–15 % yli 65-vuotiaista elää suhteellisen köyhyysrajan alapuolella.
Maksuhäiriöisiä 65 vuotta täyttäneitä henkilöitä oli Suomessa vuonna 2019 28 600 henkilöä
Kantarin vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan 46 prosenttia 55–84-vuotiaista voisi harkita osa-aikaista palkkatyötä eläkkeellä ollessaan.
LUE LISÄÄ KLIK